Waalse routes

Ons grondgebied wordt doorkruist door verschillende internationale en regionale routes. U kunt ze vinden op onze downloadbare toeristische kaart. Hier volgt meer uitleg over deze verschillende toeristische routes.

RAVEL, of Réseau autonome des voies lentes

Ravel 1 = Eurovélo 3

De jaagpaden langs de Samber voeren u door een landschap dat soms industrieel en soms landelijk is. De route verbindt Charleroi met Namen. Een leuke ontdekking op deze route is Floreffe, met een bezoek aan de abdij of een verfrissing aan boord van de schuit Carpe Diem.

Ravel 2 = Ligne 147

Deze route verbindt het dorp Ligny met Gembloux. Mis niet een bezoek aan het museum van Ligny 1815 en een blik op het prachtige feodale kasteel van Sombreffe. Eenmaal in Gembloux kunt u een wandeling maken van Sauvenière naar Grand-Leez via de mooie kasteelboerderij van Petit-Leez waar een kunstgalerie is gevestigd.

Fietsroutes

EuroVélo

EuroVélo is het netwerk van Europese fietsroutes, bestaande uit 15 langeafstandsroutes die verschillende landen doorkruisen. In Sambre-Orneau vindt u EuroVélo 3, op dezelfde route als Ravel 1.

Rando-vélo (RV)

Rando-Vélo is een netwerk van bewegwijzerde fietsroutes in Wallonië. Volg de twee horizontale lijnen, geel en blauw, op de bomen, palen, muren, rotsen, enz.

  • RVU (universiteit) Gembloux <> Louvain-la-Neuve <> Leuven
  • RV6 Rijsel <> Doornik <> Soignies Villers-la-Ville <> Sombreffe <> Jemeppe-sur-Sambre <> Floreffe <> Namen <> Groothertogdom Luxemburg
  • RV10 Brussel <> Louvain-la-Neuve <> Namen
  • RV8 Doornik <> Bergen <> Charleroi <> Sambreville <> Floreffe <> Namen <> Luik <> Venen <> Groothertogdom Luxemburg

Regionale routes

Wallonië heeft 10 regionale langeafstandsroutes, met thema's als bier en carnaval. In Sambre-Orneau kunt u de W4 "Kanalen, rivieren en beken" volgen, en de W6 "Au fil de l'eau" die een deel van de Ravel 2 volgt.

Wandelroutes

Grote Routepaden (GR)

De GR zijn meer dan 5000 km bewegwijzerde routes in Wallonië en Brussel voor wandelaars! Sambre-Orneau wordt doorkruist door 3 GR: de 125 (Tour de l'Entre-Sambre-et-Meuse), de 126 (De Brussegem à la Semois) en de 412 (Sentier des terrils).

Historische routes

Napoleonroute

Ontdek de laatste keizerlijke wegen, historische steden en dorpen en een divers architectonisch, cultureel en landschappelijk erfgoed. Neem de tijd om te stoppen en deze opmerkelijke plaatsen te bewonderen.

Santiago de Compostela

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, is een route die geen grenzen kent, noch in tijd, noch in ruimte. In Sambre-Orneau deelt de route van Santiago de Compostela de GR 126.

Romeinse weg

De Romeinse weg van Bavay naar Keulen, die meer dan 2000 jaar oud is, loopt ook door de regio Samber-Orneau, namelijk in de steden Sombreffe en Gembloux. Deze weg was destijds van grote strategische, commerciële en beschavingswaarde. Vandaag kan het te voet of met de fiets worden verkend!