Rondlopen

Les sentiers de grande randonnées // Bienvenue Vélo // RAVeL // Rando Vélo // Promenades organisées // Routes historiques // GeoCaching

Ontdek meer dan 500 km routes, om te voet of met de fiets of de auto af te leggen, in de gemeentes Floreffe, Gembloux, Jemeppe-s-Sambre, Sambreville en Sombreffe.

Hiervoor zijn twee mogelijkheden !

 • Bekijk de routes vanaf uw computer via onze online platform: en.sambre-orneau.be
 • Download de app “Op naar Sambre-Orneau” om de circuits binnen handbereik te hebben!

Het online platfom als de app gebruiken de geolocatie van uw telefoon om u de dichtstbije circuits voor te stellen, maar ook de bezienswaardigheden, nuttige plaatsen, adresjes om te eten, te drinken of te overnachten en zelfs de evenementen !

Alles wat u nodig hebt om een fijne tijd door te brengen in Sambre-Orneau !

Toeristische kaart : "Als ankerplek"

Vind en raadpleeg alle culturele routes, wandelingen en trektochten en de bezienswaardigheden van ons grondgebied in één oogopslag dankzij onze nieuwe rondreizende toeristische kaart "als ankerplek" !

Van fietsverhuur tot bezienswaardigheden en recreatieve attracties, inclusief instagrambare uitzichten op onze prachtige regio, welkom in Sambre-Orneau !

Label "Fiets Welkom"

Onze kantoren hebben het label "Fiets Welkom" om zo goed mogelijk te voldoen aan de specifieke behoeften van fietsers die door onze deur komen ! Fietsvrienden, een kleine reparatieset, een EHBO-doos en fietskaarten staan bij ons ter beschikking !

Ravel

RAVEL 1 CENTRUM > CHARLEROI-NAMEN

De paden langs de Samber laten u een overgangslandschap ontdekken, nu weer industrieel dan plots erg landelijk. Het traject omvat een bezoek aan de adbij van Floreffe en we sluiten af in Le Grognon, de historische stadskern van Name-twee parels!

RAVel 2 > ligne 147

De route verbindt verschillende dorpen. Zo gaan we van Ligny naar Sombreffe langs de velden. Het Ligny 1815 Musuem is beslist een bezoek waard en in Sombreffe krijgt u een mooi uitzicht op het feodaal kasteel. In Gembloux wandelen we van Sauvernière naar Grand-Leez langs de mooie kasteelhoeve van Petit-Leez, waarin een kunstgalerij is ondergebracht. Hou ook even halt bij de Moulin Defrenne. Van daar gaan we verder naar het dorpje Thorembais-Saint-Trond.

 • RVU Gembloux <> Louvain-la-Neuve <> Leuven
 • RV6 Rijsel <> Doornik <> Gembloux <> Floreffe <> Namen <> Groothertogdom Luxemburg
 • RV8 Doornik <> Bergen <> Charleroi <> Floreffe <> Namen <> Luik <> Fagnes <> Groothertogdom Luxemburg
 • RV10 Bruxelles <> Namen vertrekpunt aan jeugdherbergen (Jacques Brel en Pieter Breugel in Brussel, Félicien Rops in Namen). Traject van 82km, alternatieve route voor de N4. Doorkruiste gemeenten: Sauvenière, Grand-Leez en Lonzée. Te bezien een te bezoeken: Defrenne-molen en kasteel van Petit-Leez

Rando vélo

Deze fietstrajecten lopen doort de streek tussen Samber en Orneau en zijn gemarkeerd met twee horizontale lijnen, geel en blauw, op bomen, palen, muren, rotsen, …

Georganiseerde wandelingen

Natuurwandelingen : de ezels van François

Een terugkeer naar de wortels als familie!

Een natuurwandeling met twee ezels en François, gepatenteerde natuurgids in de ‘Cercles des Naturalistes de Belgique’.

“In een wereld waar alles snel gaat, waar we vaak het essentiële missen, laten we teruggaan naar de eenvoudige dingen voor de tijd van een wandeling. Jullie zullen de ezels zijn. Laat je leiden op het ritme van de ezels en de naturalistische uitleg van François. Laten we samen gaan in contact met het dier en de natuur. Dit uitstapje zal jong en oud verrukken met zijn eenvoud, zijn gezelligheid en zijn terugkeer naar zijn wortels, zo veel opzij gezet vandaag de dag en toch zo belangrijk… Maak een goede wandeling, laat je leiden, laten we de tijd nemen… op het ritme van de ezels. “

Praktische informatie :

 • 1u30, 2u30, verjaardagen, halve dag, hele dag en zelfs 2 dagen en een nacht in een tipee tent.
 • Natuurcursussen 9-12, tieners en volwassenen

Alle informatie en prijzen op www.lesanesdefrancois.be
WONDERBOX aanvaard

Ezeltochten - Les Compagnons des Prés ASBL

Tijdens het zomerseizoen stelt “Les Compagnons des Prés ASBL” een activiteit voor van wandelingen in het gezelschap van ezels. Deze activiteit richt zich tot iedereen die een ander facet van de regio Entre-Sambre-et-Meuse wil ontdekken. We verwelkomen gezinnen, natuurliefhebbers en wandelaars.

“De ezel is een van de beste reisgenoten die de mens ooit heeft gevonden: kracht, intelligentie, wilskracht en humor zijn de belangrijkste kwaliteiten. Hij is van nature gezellig en zorgt voor wat hem wordt toevertrouwd (het is gebruikelijk dat een ezel stopt als zijn lading eraf valt). Bovendien is hij op alle soorten terrein op zijn gemak en stimuleert zijn tempo de observatie van de natuur en het landschap. Het is daarom de ideale metgezel voor een wandeling in de natuur. “

4 circuits worden u voorgesteld :

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

 • 5 km
 • 8,2 km
 • 8,5 km
 • et 19,8 km

die u door de 6 dorpen (Floreffe ; Franière ; Soye ; Floriffoux ; Sovimont et Buzet) de l’entité de Floreffe.

Meer informatie op : http://www.lescompagnonsdespres.be

Gratis begeleide wandelingen - Jean Sandron

Jean Sandron biedt gedurende het jaar een aantal zondagen gratis begeleide wandelingen aan!

Op zondagmiddag (op reservering ten laatste op de donderdag voor de wandeling) nodigt hij u uit om de natuur en het erfgoed te ontdekken in alle plaatsen van de gemeente Floreffe.

Aarzel niet om onze agenda te raadplegen om ze te vinden en uw plaats te reserveren !

Contactgegevens :

Visit Floreffe
081/45.03.33
info@visitfloreffe.be

Begeleide wandelingen - CNB La Salamandre Sambre-Orneau

De Gembloux afdeling “La Salamandre” werd opgericht op 14 juni 2010 en maakt deel uit van de “Cercle des Naturalistes de Belgique”. Het werd later omgedoopt tot “La Salamandre Sambre-Orneau”.

Waarom “La Salamandre Sambre-Orneau” ?

 • Salamander: Inderdaad, deze amfibie, die in onze streken zeldzaam is geworden, wekt nog steeds de belangstelling en verwondering van jong en oud. Het is op zich al het symbool van een mooie en kostbare natuur die ten koste van alles behouden moet blijven.
 • Sambre-Orneau : De stad Gembloux, gelegen op het grondgebied van het Maison du Tourisme Sambre-Orneau (Floreffe, Gembloux, Jemeppe-sur-Sambre, Sambreville en Sombreffe) is omgeven door percelen die bestemd zijn voor intensieve landbouw en de regio heeft vele natuurlijke schatten te ontdekken. Bovendien zijn de activiteiten van de “Salamandre Sambre-Orneau” niet beperkt tot Gembloux, maar lopen ze hoofdzakelijk via de gemeenten van Entre-Sambre-Orneau.

Wat stelt ze voor ?

Het bestaat uit dynamische natuurgidsen en vrijwilligers, gedreven door de wens om hun kennis te delen en hun verwondering over de natuur. Zij streeft ernaar het publiek bewust te maken van de bescherming van het milieu door middel van haar reguliere activiteiten zoals) :

 • Begeleide excursies
 • Tentoonstellings en informatiestands
 • Presentaties en thema-avonden (biodiversiteit, amfibieën, vleermuizen, bestuivende insecten,…)

U vindt hun activiteiten het hele jaar door in de agenda van onze website : www.sambre-orneau.be/agenda

Contactgegevens :

CNB La Salamandre Sambre-Orneau

Wandelen - RandoEvasion

RandoEvasion is een vereniging van gediplomeerde professionele wandelgidsen en bergleiders. Zij voeren (halve) dagtochten uit (op donderdag, zaterdag of zondag) gedurende een weekend of langere periodes.

RandoEvasion werkt in alle hoeken van Europa, in België en organiseert natuurlijk ook wandelingen op aanvraag in Samber-Orneau. De wandelactiviteiten zijn vooral gericht op het ontdekken van opmerkelijke sites, het ontmoeten van de fauna en flora.

Neem contact met hen op om uw wandeling te organiseren :

RandoEvasion

+32(0)10/73.01.32
contact@randoevasion.be
www.randoevasion.be

Historische routes

Napoleonroute

Ontdek aan de rand van de laatste keizerlijke weg op zoek gaan naar historische dorpen en steden en natuurlijk een
heel architecturaal, cultureel en landschappelijk erfgoed ontdekken dat erg divers is. Vergeet niet af en toe halt te houden om echt opmerkelijke sites te kunnen bewonderen.

N.B. : Om de GPX te downloaden, klikt u op de knop hieronder en drukt u vervolgens op de knop “Optie” in het nieuwe venster rechtsboven op de pagina.

De Wegen van Sint-Jakob

Via de GR126 verbinden de pelgrims en wandelaars de “Bia Brabantica” met de “Via Monastica”, twee grote paden door België.

N.B. : Om de GPX te downloaden, klikt u op de knop hieronder en drukt u vervolgens op de knop “Optie” in het nieuwe venster rechtsboven op de pagina.

Romeinse heirbaan

De Romeinse heirweg Bavay-Keulen gaat meer
dan 2000 jaar terug en loopt ook door de regio
Sambre-Orneau, namelijk door Sombreffe en Gembloux. Deze weg was in die tijd van groot strategisch, commercieel en ook maatschappelijk belang. Vandaag de dag kan er gewandeld en gefietst worden!

N.B. : Om de GPX te downloaden, klikt u op de knop hieronder en drukt u vervolgens op de knop “Optie” in het nieuwe venster rechtsboven op de pagina.

Geocaching

Zin in een onalledaagse activiteit met een flinke dosis hightech ?
Laad je smartphone of gps op en waan jezelf een echte schattenjager, op zoek naar dosjes die anderen verstopt hebben om je op weg te zetten naar een kerk, een opmerkelijk gebouw, een ongewone plek... Volg gewoon de opgegeven coördinaten. Een leuke manier om een frisse neus te halen en samen met vrienden of het gezin een streek te ontdekken! In de streek valt heel wat moois te zien en te beleven: het kasteel van Sombreffe, 'Tour de Floreffe', het RAVel-netwerk,...